/ 08 Jun

Renoveren of toch een geheel nieuwe tuin, wat is het beste?

Een mooie tuin kan een groot verschil maken voor je woongenot. Als je tuin echter niet meer aan je wensen voldoet, sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor tuinrenovatie of leg je een geheel nieuwe tuin aan? In dit blogartikel bespreken we wanneer tuinrenovatie een goede keuze is en wanneer de aanleg van een nieuwe tuin een betere keuze is.

Wanneer is tuinrenovatie een goede keuze?

Tuinrenovatie houdt in dat je je bestaande tuin verbetert of aanpast zonder alles opnieuw te doen. Hier zijn enkele situaties waarin tuinrenovatie een goede keuze is:

  • Behouden van bestaande structuren: Als je tuin al enkele mooie elementen heeft, zoals volgroeide bomen, struiken, paden of terrassen, dan is het zonde om een geheel nieuwe tuin aan te leggen en is je tuin renoveren een goede keuze.
  • Kleine aanpassingen: Als je tevreden bent met de basisstructuur van je tuin maar slechts enkele elementen wilt wijzigen, zoals het herplanten van borders, het toevoegen van nieuwe zitplekken of het aanpassen van de beplanting, dan is renovatie vaak de beste optie.
  • Budgetvriendelijk: Tuinrenovatie is meestal veel goedkoper dan de aanleg van een volledig nieuwe tuin. Dat komt omdat je de tuin slechts deels aanpast en een tuinontwerp meestal overbodig is.
  • Milieuvriendelijk: Door bestaande elementen te hergebruiken en te verbeteren, verklein je de milieu-impact van je tuinproject. Minder afval en minder nieuwe materialen betekent een duurzamere aanpak.

Wanneer is de aanleg van een geheel nieuwe tuin een goede keuze?

De aanleg van een geheel nieuwe tuin betekent dat je alles vanaf de grond opnieuw ontwerpt en aanlegt. Hier zijn enkele situaties waarin dit de beste keuze kan zijn:

  • Complete verandering: Als je huidige tuin totaal niet voldoet aan je wensen en behoeften, is een volledig nieuwe tuin een goede keuze.
  • Grote structurele problemen: Als je tuin te kampen heeft met ernstige structurele problemen, zoals slechte drainage of grondverzakkingen, dan kan het efficiënter zijn om opnieuw te beginnen en een nieuwe tuin aan te leggen.
  • Langetermijninvestering: Als je van plan bent langdurig in je huis te blijven wonen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een geheel nieuwe tuin waar je jarenlang plezier van hebt in plaats van de huidige tuin te behouden.

Wat kies jij?

Denk op basis van de bovenstaande informatie goed na over wat voor jou de beste keuze is: tuinrenovatie of een nieuwe tuin laten aanleggen. Los van je keuze voor renoveren of de aanleg van een nieuwe tuin, raden we je aan om de natuur niet te vergeten als je de tuin gaan aanpassen. De natuur, zoals bijen, vlinders, vogels, egels en andere insecten hebben het de afgelopen jaren bijzonder lastig gehad, doordat veel tuinen voornamelijk uit tegels bestonden.

Met tegels kan de natuur niets, met beplanting wel. Zorg er daarom voor dat tenminste een derde van de tuin is beplant. Op die manier zorg je voor een mooie balans tussen gemak en de behoeften van de natuur.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Desmaaktuin.nl